Αρώνια

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΩΝΙΑ :  Σε αποξηραμένη μορφή από την 4G

Η αρώνια σαν φυτό είναι ευρέως διαδεδομένο παγκοσμίως. Ανήκει στην κατηγορία των μικρών οπωροφόρων και είναι ένας φυλοβόλος θάμνος που φτάνει τα 3 μέτρα σε ύψος. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι aronia melanocarpa.Συναντάται επίσης και ως black chockberry. Είναι αναγνωρισμένη επίσημα ως φαρμακευτικό φυτό και κατέχει την πρώτη θέση στην διθνή κλίμακα αυτών των φυτών. Στην αρχαία Ελλάδα η αρώνια ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό.
Η αρώνια εισήχθη από τη Βόρεια Αμερική και συγκεκριμένα από τον Καναδά στην Ανατολική Ευρώπη πριν από το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και χρησιμοποιήθηκε ως καλλωπιστικό φυτό. Όμως, μετά τον πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες από τις χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ, καθώς η μεγάλη περιεκτικότητα του καρπού σε πηκτίνη βοηθάει στην προστασία του οργανισμού από τη ραδιενέργεια. Οι δραστικές ουσίες που περιέχονται στην αρώνια δεσμεύουν τα βαρέα μέταλλα στον οργανισμό, κάτι που διευκολύνει την απομάκρυνσή τους. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο χορηγείται αρώνια σε εργάτες που δουλεύουν σε πυρηνικά εργοστάσια. Επισημαίνεται, τέλος, ότι ο θρυλικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν χρησιμοποίησε σκευάσματα της αρώνιας για προστασία από την κοσμική και ραδιενεργό ακτινοβολία του σύμπαντος.

Υγεία

Το μούρο αρώνια έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη.Τα 100 γραμμάρια φρέσκων μούρων δίνουν στον οργανισμό περίπου 50 θερμίδες. Εντούτοις, αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές φυσικών φλαβονολών αντιοξειδωτικών ανθοκυανινών.Η μέτρηση ORAC (μέτρηση της αντιοξειδωτικής ισχύος των τροφίμων) αποδεικνύει ότι η αρώνια (στα Αγγλικά «black chokeberry») έχει μία από τις υψηλότερες τιμές που καταγράφηκαν μεταξύ των μαύρων μούρων – 16.062 μικρογραμμομόρια.

Ισοδύναμα Trolox (TE) ανά 100 g.Τα μούρα αρώνια περιέχουν σημαντικές ποσότητες φαινολικών φλαβονοειδών φυτοχημικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Η συνολική περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνη είναι 1480 mg ανά 100 g φρέσκων μούρων και η συγκέντρωση προανθοκυανιδίνης είναι 664 mg ανά 100 g (Wu et al. 2004, 2006).
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η κατανάλωση μούρων σε τακτική βάση προσφέρει δυνητικά οφέλη για την υγεία έναντι του καρκίνου, της γήρανση και των νευρολογικών παθήσεων, της φλεγμονής, του διαβήτη και των βακτηριακών λοιμώξεων. (Από τον Δρ. Paul Gross, 07.09.2007).
Επιπλέον είναι πλούσια σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτενοειδή και λουτεΐνη ζεαξανθίνη. Η ζεαξανθίνη επηρεάζει το φίλτρο φωτός για τις υπεριώδεις ακτίνες, προστατεύοντας έτσι τα μάτια από τη σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στους ηλικιωμένους.
Επιπροσθέτως αποτελεί καλή πηγή πολλών αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε, η β-καροτένη και το φολικό οξύ, καθώς και μετάλλων, όπως το κάλιο, ο σίδηρος και το μαγγάνιο. 100 g φρέσκων μούρων παρέχουν περίπου το 35% των καθημερινών συνιστώμενων επιπέδων βιταμίνης C.

Αποξήρανση

Η εταιρεία 4G πρωτοπόρος και με συνθήκες παραγωγής πλήρως συμμορφούμενες με το Διεθνές Πρότυπο ISO22000, εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα των πρώτων υλών. Οι τακτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι των τελικών προϊόντων διασφαλίζουν την παραγωγή μια σειράς προϊόντων απόλυτα υγιεινών.Υπηρετούμε πιστά τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής διατηρώντας ταυτόχρονα την απόλυτη φυσικότητα τους δίχως την προσθήκη χημικών ή συντηρητικών.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τώρα έχετε όλη την Ελληνική Φύση διαθέσιμη 12 μήνες το χρόνο στην κουζίνα σας. Με διατήρηση 100% των θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Υγιεινά, Έξυπνα, Πρακτικά. Ιδανικό για τον καταναλωτή και τον επαγγελματία. 0% Χρωστικές, Συντηρητικά & Πρόσθετα Σάκχαρα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΗ ΑΡΩΝΙΑ

Οι καρποί της αρώνιας εντάσσονται στην οικογένεια των λειτουργικών τροφίμων, ή αλλιώς στις υπερ-τροφές (superfoods), δηλαδή είναι τρόφιμα με αυξημένες αντιοξειδωτικές και θεραπευτικές ουσίες που επιφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό, προλαμβάνοντας και θεραπεύοντας ασθένειες. Χαρακτηριστικό στοιχείο των καρπών της αρώνιας είναι η εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζωτικές πολυφαινόλες (πέντε φορές περισσότερο από τα σταφύλια). Στον νωπό καρπό η συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες είναι 1,752g ανά 100g φρούτων. Οι τανίνες είναι το κύριο στοιχείο που μας παρέχει από την ομάδα των πολυφαινολών, οι οποίες είναι ενώσεις με αντιοξειδωτικές, αντισυπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενώ είναι πλούσια και σε ανθοκυανίνες, με περιεχόμενο 1,48g ανά 100g νωπού φρούτου

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

Η αποξηραμένη αρώνια είναι μία καλή εναλλακτική λύση για να έχουμε στο ντουλάπι την Ελληνική Φύση. Δεν είναι απαραίτητη η διαδικασία της ενυδάτωσης τρώγετε σαν σνακ. Βρίσκει εφαρμογή σε γλυκά όπως και στο γάλα ή γιαούρτι για ένα υγιεινό πρωινό. Χαρίζει πλούσια γεύση, χρώμα και άρωμα.

E-SHOP

E-SHOP

Visit our online shop and check our variety of products

RECIPES

RECIPES

Read delicious recipes with dried products

CONTACT

CONTACT

Don't hesitate to contact us for any question