Καρότο

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ‘ΚΑΡΟΤΟ’:  Σε αποξηραμένη μορφή από την 4G

Το ωφέλιμο πορτοκαλί λαχανικό δεν είχε όμως πάντοτε αυτό το χρώμα. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι το πρωταρχικό χρώμα του ήταν το μοβ. Ειδικοί αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι απεικονίζεται σε αιγυπτιακούς τάφους, που χρονολογούνται από το 2000 π.Χ. Η εκτίμησή τους αυτή βασίζεται σε ζωγραφιές με μεγάλα μοβ φυτά, που μοιάζουν πολύ με καρότα, ενώ έχουν βρεθεί και πάπυροι με ιατρικές πληροφορίες, στους οποίους αναφέρεται η ευρεία φαρμακευτική χρήση του λαχανικού. Οι αρχαίοι Έλληνες επίσης το καλλιεργούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς και το ονόμαζαν “Φίλτρον”, “Σίσαρον” (απαντάται σε γραπτά του κωμικού ποιητή Επίχαρμου), “Σταφυλίνο” (Ιπποκράτης) και “Ελαφοβοσκή” (Διοσκουρίδης). Έκτοτε το καρότο ταξίδεψε σε διάφορες χώρες της Ασίας και κατόπιν στην Ευρώπη, όπου από τον 13ο αιώνα άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά (κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία). Δυο αιώνες αργότερα Φλαμανδοί το εισήγαγαν και στην Αγγλία.

Υγεία

Από τότε που ήμασταν μικρά παιδιά, οι γονείς μας έλεγαν να τρώμε καρότα, επειδή “Είναι καλά για εμάς”. Και, σίγουρα, αυτή η αιτιολόγηση είναι πολύ απλουστευμένη, αλλά δεν είναι λάθος. Πώς ακριβώς τα καρότα απέκτησαν αυτή την καλή φήμη; Και με ποιον τρόπο είναι τόσο καλά για την υγεία μας; Και, σίγουρα, αυτή η αιτιολόγηση είναι πολύ απλουστευμένη, αλλά δεν είναι λάθος. Πώς ακριβώς τα καρότα απέκτησαν αυτή την καλή φήμη; Και με ποιον τρόπο είναι τόσο καλά για την υγεία μας;

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που στηρίζουν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων και ένα από αυτά τα λαχανικά είναι το καρότο, καθώς περιέχει τα αντιοξειδωτικά συστατικά καροτενοειδή, τα οποία ελαττώνουν την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών στο σώμα.
Μία άλλη μελέτη έδειξε πως οι καπνιστές που δεν καταναλώνουν καρότα αντιμετώπιζαν τριπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με τους καπνιστές που έτρωγαν καρότα περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Ακόμα καλύτερα, μέσα από μια ιαπωνική έρευνα έχει αποδειχθεί ότι το β-καροτένιο σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Το απόσταγμα του χυμού του καρότου φαίνεται πως μπορεί να σκοτώσει τα κύτταρα της λευχαιμίας, και να δράσει ανασταλτικά στην ανάπτυξή τους, σύμφωνα με μία μελέτη του 2011. Στους νεαρότερους άνδρες, φαίνεται πως το β-καροτένιο μπορεί επίσης να δράσει προστατευτικά εναντίον της ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια μελέτη του Χάρβαρντ.
Τα οφέλη του καρότου βέβαια, εκτείνονται και πέρα από τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Συγκεκριμένα, στα άτομα που πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Α, η κατανάλωση τροφών που την περιέχουν όπως το καρότο μπορεί να βοηθήσει με τα προβλήματα όρασης που η έλλειψη αυτή δημιουργεί. Βέβαια, μέσα από πολλές έρευνες έχει επιβεβαιωθεί ότι τα οφέλη για την όραση μπορούν να γίνου ορατά μόνο από άτομα που πάσχουν ήδη από την έλλειψη αυτής της σημαντικής βιταμίνης, και δεν πρόκειται να βελτιώσει περισσότερο την όραση κάποιου άλλου ατόμου. Τέλος, τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοχημικά στα καρότα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου, να καθυστερήσουν τα συμπτώματα της γήρανσης, αλλά να ενισχύσουν και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αποξήρανση

Η εταιρεία 4G πρωτοπόρος και με συνθήκες παραγωγής πλήρως συμμορφούμενες με το Διεθνές Πρότυπο ISO22000, εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα των πρώτων υλών. Οι τακτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι των τελικών προϊόντων διασφαλίζουν την παραγωγή μια σειράς προϊόντων απόλυτα υγιεινών.Υπηρετούμε πιστά τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής διατηρώντας ταυτόχρονα την απόλυτη φυσικότητα τους δίχως την προσθήκη χημικών ή συντηρητικών.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τώρα έχετε όλη την Ελληνική Φύση διαθέσιμη 12 μήνες το χρόνο στην κουζίνα σας. Με διατήρηση 100% των θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Υγιεινά, Έξυπνα, Πρακτικά. Ιδανικό για τον καταναλωτή και τον επαγγελματία. 0% Χρωστικές, Συντηρητικά & Πρόσθετα Σάκχαρα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟΥ ΚΑΡΟΤΟΥ

Μία μερίδα καρότου θεωρείται είτε μισή κούπα, είτε ένα μεσαίου μεγέθους καρότο, και περιέχει μόλις 25 θερμίδες, 6 γραμμάρια υδατανθράκων, 3 γραμμάρια σακχάρων και 1 γραμμάριο πρωτεΐνης. Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας (210%). Μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο αλλά και σίδηρο. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

Τα αποξηραμένα καρότα σε σχήμα ροδέλας, τρίμμα και σκόνη είναι μία καλή εναλλακτική λύση για να τα χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό μας. Μπορούμε να τα έχουμε στο ντουλάπι μας και να τα χρησιμοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή, είναι απαραίτητη η διαδικασία της ενυδάτωσης. Βρίσκει εφαρμογή σε σούπες, κέικ, μαγειρευτά φαγητά κατσαρόλες αλλά πίνετε και ευχάριστα σε χυμό. Χαρίζει πλούσια γεύση, χρώμα και άρωμα.

E-SHOP

E-SHOP

Visit our online shop and check our variety of products

RECIPES

RECIPES

Read delicious recipes with dried products

CONTACT

CONTACT

Don't hesitate to contact us for any question